דרכון גרמני, חוק אזרחות גרמנית, שינוי חוק בגרמניה, אזרחות גרמנית
אלפי ישראליים קיבלו במהלך השנים אזרחות גרמנית. הדבר הקנה להם את הזכות האוטומטית לקבל דרכון גרמני וגם להנות מהטבות רבות, הנתונות רק לאזרח גרמניה או לאזרח האיחוד האירופאי, כמו היתרי שהייה ועבודה ופתיחת עסקים בכל רחבי אירופה, לימודים אקדמאים בגרמניה בשכר לימוד כמעט אפסי וכן הקלות משמעותיות מאד או אף אי מגבלה כלשהי בקבלת היתרי כניסה, עבודה ושהייה בארה"ב ובשאר הארצות האנגלוסקסיות.
מנגד, אלפי ישראלים היו יכולים לקבל אזרחות גרמנית, אילולא תקנות שונות בגרמניה או אירועים היסטוריים מנעו זאת מהם. כך למשל, קיימים אין ספור מקרים, בהם רק מי שנולד החל מתאריך מסוים, קיבל או יכול היה לקבל דרכון גרמני, בעוד אחיו/אחותו והצאצאים שלהם סורבו. ילדים שנולדו לאם שכבר קיבלה אזרחות גרמנית, לא היו זכאים לקבל אזרחות גרמנית, אם תאריך לידתם הוא החל מהיום כפי שנקבע בתקנות בגרמניה. אם שהחזיקה באזרחות גרמנית והתחתנה לפני חקיקת חוקי הנאצים, איבדה את אזרחותה הגרמנית וכך גם כל ילדיה ונכדיה.
לאחרונה, ניתן בגרמניה פסק דין של ביהמ"ש הגבוה וחוקקו תקנות המקילות על קבלת אזרחות גרמנית, למי שהוא צאצא לגרמני, אשר אזרחותו הגרמנית נשללה בשל רדיפות הנאצים.
סקירה קצרה על ההקלות בנוגע לאזרחות גרמנית
1.בעבר, רק למי שנולד עד 01.04.1953 לאב שהחזיק בשעתו באזרחות גרמנית, היה לו ולצאצאיו סיכוי לקבל דרכון גרמני. לאחר מועד זה, יכול הצאצא לקבל דרכון גרמני, גם אם אימו היתה גרמניה, כלומר נולדה (לא משנה היכן) לאב גרמני.
לאור התקנות האחרונות בגרמניה, גם מי שנולד לפני אפריל 1953 לאם, אשר אזרחותה הגרמנית נשללה ממנה בעקבות חוקי הגזע הנאציים, יוכל לקבל אזרחות גרמנית.
2.בעבר, מי שנולד עד 1993 שלא במסגרת נישואים, יכל לקבל אזרחות גרמנית, רק אם אימו הייתה גרמניה. כעת, הזכאות קיימת, גם אם רק האב היה גרמני.
3.בעבר, צאצא שנולד בתקופה שבין 01.04.1953 ועד 31.12.1974 במסגרת נישואין לאם המחזיקה באזרחות גרמנית, יהיה זכאי לקבל אזרחות ו/או דרכון גרמני, רק אם אימו הודיעה בשגרירות עד ליום 31.12.1977 על הולדת הילד/ה.
כעת הורחב מעגל הזכאים, כך שגם אם האם לא הצהירה על הולדת הילד/ה, הוא יהי זכאי לקבל אזרחות גרמנית. ייתכן והמבקש יידרש להציג שליטה מינימאלית בשפה הגרמנית.
קיימות עוד מספר הצעות חוק בפרלמנט הגרמני, אשר מכוחן יורחב עוד יותר מעגל הזכאים. הצעות חוק הללו טרם התגבשו לחוק מחייב, אולם הכיוון הוא חיובי מאד.